Erişkin Ortodonti
Sağlıklı, düzgün dişler ve güzel bir gülümseme, kişinin kendisini doğru ifade edebilmesi için ilk ve en önemli basamaktır. Çapraşıklar ve düzensiz görünümlü dişler, hem estetik olarak kötü bir görünüme neden olurlar, hem de ağız sağlığı ve genel sağlığın bozulmasına sebep olurlar.
Çocukluk çağında, gerekli olan ortodontik tedaviler maddi sorunlar yüzünden yapılamamış olabilir. Bazen de düzgün olan dişler, çekimler ve diş eti sorunları sebebiyle sonradan bozulabilir. Kaybedilen dişler, geride kalan dişlerin diş boşluğuna doğru hareket etmesine sebep olarak, dişlerimizin aralanmasına veya bir tarafa doğru eğilmesine sebep olabilir. Başkaları bazen bizi görüntümüzle yargılasa da ortodontik tedaviyi düşünmek için daha başka zorlayıcı nedenler vardır. Diş sağlığınız, genel
sağlığınız ve rahatlığınız üzerinde bir etkisi vardır. Ve nasıl göründüğünüz hakkında ne hissettiğiniz de yaşam kalitesinde önemli rol oynar. Eğri dişler ve uygun ilişki içinde olmayan çeneler nedeni ile cazibesiz hissettiğiniz zaman, sıkılgan olabilirsiniz ve zihniniz görünüşünüzle meşgul olabilir. Konuşurken veya gülerken ağzınızı kapatabilir, gülmekten çekinebilir veya yüz görünümünüzü saklamaya çalışabilirsiniz.
Ortodontik tedavi ağız sağlığınızı düzeltebilir, yüz görüntünüzü daha iyiye götürebilir ve özgüveninizi arttırabilir. Görünüşü düzeltmek için size şans sağlayabilir. Çoğu kez, hastalar tedavi tamamlanmadan önce bile kendilerini daha özgüvenli hissederler.
Daha iyi göründüğünüzü fark ettikçe, kendinizi daha iyi hissederken ve daha iyi yaşam kalitesi içinde bulabilirsiniz. Çekici bir gülümseme ile meslek hayatınıza ve kişisel ilişkilerinize güvenle bakabilirsiniz.
Braketleri düşündüğünüzde aklınızda ilk gelen gençler olsa da, ortodontik tedavi, yaşları ne olursa olsun insanlara yarar sağlayabilir. Bugün çok sayıda yetişkin rahatsız edici gülümsemelerini düzeltmek için tel takıyor.
En iyiyi elde etmek için asla çok geç değildir.
Günümüzde ortodontik tedavi birçok yetişkin için tedavi alternatiflerinden biridir. Tedavi edilmeyen vakalarda problemler zamanla daha da kötüye gider. Kötü kapanış, çapraşıklık ya da dişler arasındaki aralıklar zamanla daha kötü dişel problemlere yol açar. Çapraşık dişlerin temizliği zordur. Çürüklerle başlayan sorunlar diş çekimlerine kadar gidebilir. Kötü kapanışlar ayrıca anormal diş aşınmalarına sebep olabilir. Bu da destek kemikte ve dişetinde problemlere yol açabilir. Ayrıca kötü kapanış eklem problemlerine yol açabilir.
Yetişkin ortodontisi hakkında merak edilenler:
Ortodontik tedavi sadece çocuklar için değil mi?Ben de tedavi görebilir miyim?
Evet, sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilirler.Bir çok ortodontik problem çocukluktaki gibi yetişkinlerde de düzeltilebilir. Ortodontik kuvvetler yetişkinlerde de çocuklarda da dişleri aynı şekilde hareket ettirirler fakat yetişkinlerde kemik daha olgun olduğu için diş hareketleri daha uzun sürer. Çene gelişimi tamamlandığı için yetişkinlerde farklı tedavi planları yapmak gerekir.
Yetişkin ortodontik tedavisi çocuk ve genç ortodontik tedavisinde ne farklar gösterir?
Yetişkinler büyüme gelişimlerini tamamlamışlardır. Dişlerinin ve destek kemiğin bir kısmını kaybetmiş olabilirler. Yetişkinlerde ortodontik tedavi daha kapsamlı bir tedavi planının sadece bir parçası olabilir. Aile diş hekimi, ağız cerrahı, ortodontist, periodontist, endodontistin de bulunduğu bir ekip tarafından tedavi kombine bir şekilde yürütülüyor olabilir.
Aşağıdakiler yetişkin tedavisini çocuklarınkinden ayıran başlıca faktörlerdir:
Çene gelişiminin tamamlanmış olması: Çene boyutu uyumsuzlukları yetişkinlerde cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Örneğin alt çenenin çok kısa olduğu bir vakada alt çene üst çeneyi yakalamaya çalışırken çok ciddi kapanış problemleri meydana gelir. Sadece dişleri ortodontik olarak hareket ettirmek bu problemi çözmez. Alt çenenin üst çeneyi yakalaması için boyunun cerrahi olarak uzatılması gerekir.
Dişeti yada kemik kaybı(periodontal yıkım): Yetişkinlerde periodontal yıkım sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Periodontal hastalıklar diş etini ve kemiği etkileyen kronik bakteriyel enfeksiyonlardır. Bir çok insan dişeti hastalığına sahip olduğunun farkına varmaz çünkü ağrı şikayeti pek olmaz.
Periodontal hastalıklar sadece bir dişi etkileyebileceği gibi tüm dişleri de etkileyebilir. Plaktaki bakteri dişetinde iltihaba sebep olur.
Hastalığın en hafif şekli gingivitistir. Dişetleri şişer, kolayca kanar ve kırmızılaşır. Sebebi çoğu zaman yetersiz ağız hijyenidir. Profesyonel tedavi ve iyi ağız hijyeni ile tedavi edilir.
Tedavi edilmeyen gingivitis daha ciddi bir şekli olan periodontitise dönüşür. Plak dişetinin altında birikir. Plak tarafından üretilen toksinler dişetlerini irrite eder ve dişleri destekleyen kemik dokusu yıkılır. Sonuç olarak da dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Düzgün sıralanmış dişler kolay temizlendikleri için dişeti rahatsızlığı geliştirmeye daha az yatkındırlar.
Ortodontik tedavi öncesi, ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında hastanın bir diş hekimi ya da periodontist tarafından tedavisi gerekli olabilir. Kemik yıkımı diş hareketinin yönünü ve miktarını sınırlar. Periodontal rahatsızlığı olan hastalar ortodontik tedavileri sırasında da periodontist kontrolünde olmalıdır.
Aşınmış, hasar görmüş yada eksik dişler: Aşınmış, hasar görmüş yada eksik dişler ortodontik tedaviyi daha karışık hale sokarlar. Dişler ortodontik kuvvetlerle hareket ettirilerek iyi şekilde restore edilebilecekleri yerlere getirilebilirler. Hasar görmüş yada kırık dişler ortodontik tedavi sonrasında da iyi görünmezler ve diş hekimi tarafından restore edilmeleri gerekir. Çekim boşluklarına yandaki dişlerin eğilmesi sonucunda kapanış kötüleşir ve hastanın periodontal sorunlara yatkınlığı artar. Bu gibi faktörlerde ortodontik tedaviyi güçleştirir.
Çene eklemim, kaslarım ağrıyor. Ortodontik tedavinin faydası olur mu?
Çene eklemi sorunlarına yol açan etkenlerden en önemlisi diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığıdır. Genelde gece yapılan bir alışkanlıktır. Dişlerin aşınmasına sebep olur ve çene ekleminde travma etkisi yaratır. Kronik ya da akut ağrılar meydana gelebilir. Bir ortodontist problemin tanısını koyabilir. Ortodontistiniz ya da diş hekiminiz bir gece plağı ile ekleminizin ve kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilir. Daha ileri boyutlardaki rahatsızlıklarda eklem cerrahisi gerekebilir.
Diş hekimim bazı eksik dişlerimin yenilerinin yapılması gerektiğini fakat öncesinde ortodontik tedavi görmem gerektiğini söyledi, neden?
Kaplamalar, köprüler ve implantlar gibi komplike restorasyonlar kalan dişler düzgün sıralı ve kapanış doğru olduğunda daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilirler.
Kalıcı dişler çekildiğinde yanındaki dişler çekim boşluğuna kayarlar ya da devrilirler. Eğilmiş dişlerin normal pozisyonlarına getirilmeleri gerekir. Böylece çiğneme kuvvetlerine karşı koyabilirler.
Hamileyim ve ortodontik tedavi görmek istiyorum, uygun mu?
Hamilelik tüm vücutta değişiklikler yapar. Dişetleri gibi yumuşak dokular enfeksiyona meyilli hale gelir. Hamilelikte röntgen çekilmesi de kesinlikle önerilmez. Doktorunuz ve ortodontistinizle mevcut durumu tartışın.
Ortodontistim dişlerimin genişliklerini azaltmak için mine düzeyinde aşındırmalar yapmak istiyor. Güvenilir midir?
Bu işlemin amacı yer kazanmak için dişlerin genişliklerinin mine düzeyinde çok az aşındırılmasıdır. Güvenli ve etkili bir yöntemdir. Bu yöntemle dişler çürüklere karşı savunmasız kalmaz.
Değişik tipte braketler var mı?
Görüntüleri farklı olan tipte braketler mevcuttur. Seramik braketler daha estetik görünürler çok dikkat çekmezler fakat diş hareketleri metal olanlardaki kadar hızlı değildir. Diğerleri de paslanmaz çelikten üretilirler ve yaygın olarak kullanılırlar.