DİŞ VE BRAKET DOSTU YİYECEK VE İÇECEKLER
Braket takıyorsan, dişlerine ve braketlerine zarar vermemek için diyetini değiştirmen gerekmektedir. Dişlerinin üzerindeki temizlenemeyen gıda artıkları ve plak, kalıcı ve göze hoş görünmeyen lekelere hatta diş çürüğüne yol açabilir.
Diş çürüğü nedir?
Bir şey yer ya da içerken (özellikle şekerli gıdalar), ağız içerisindeki bakteri (plak) asit üretir. Bu asit dişlerin üzerinde delikler oluşturabilir (diş çürüğü). Dişlerin, yemek yedikten ya da şekerli içecekleri tükettikten bir saat sonraya kadar bu asit saldırısına maruz kalabilir.
Beslenme ve braketler
Braketlerin varsa dikkatli beslenmek bir zorunluluktur. Braketler ve teller kırılgandır, yalmış gıdaların tüketilmesi braketlerin kopmasına ve/veya dişlerin zedelenmesine neden olur. Kopan ya da gevşeyen braketler dişlerini doğru konuma getiremeyeceği için tedavi süresi uzar.
Beslenme alışkanlığımı değiştirmeli miyim?
Daha yumuşak gıdaları tercih etmem tedavinin seyri için önemlidir. Braketler takıldıktan sonra hemen sonra ve kontrol randevularından sonra çorba, makarna, yoğurt ve peynir gibi ufak lokmalar halinde tüketilebilen ya da çiğneme gerektirmeyen gıdaları tercih edebilirsin. Bunun nedeni dişlerin ısırmaya daha hassas olmalarıdır. Bu durum birkaç gün sürebilir. Sandviçleri, meyve ve sebzeleri ise ısırmak yerine küçük parçalara bölerek yemelisin.
Atıştırmalık gıdaları yiyebilir miyim?
Günde üç öğün düzenli beslenmek, atıştırmalıklara kıyasla dişlerin ve vücudun için daha sağlıklıdır.
Öğün aralarında ne tür yiyecek ve içecekleri tüketebilirim?
Öğün aralarında acıkırsan sağlıklı gıdaları tercih etmelisin. Bunlar; tam tahıl ekmeği, beyaz peynir, sade kraker, meyve ve sebzelerdir. Susadığında ise sade süt ya da su içmen daha doğru tercihlerdir.
Meyve suları çok fazla şeker içerdiklerinden öğün aralarında değil ana öğünlerde tercih edilmelidir.
Tedavi süresince uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler
Sert, yapışkan ve gevrek yiyecekler problemlere neden olabilir.
Karamelli gıdalar, jelibon ve lolipop gibi yapışkan gıdalardan, braketleri kopartabileceği ve telleri kırabileceği için uzak durulmalıdır. Bunun yanında zeytin ve erik gibi gıdaların çekirdekleri de braketlerine zarar verebileceği için bu gıdaların çekirdekleri elle çıkartılmalı ve ondan sonra tüketilmelidir.
Elma, çiğ havuç ve kereviz, simit, pizza kenarı, kabuklu yemişler, bisküvi, tavuk kanadı ve pirzola gibi sert ve gevrek yiyeceklerin de ufak parçalara bölünerek arka dişlerle çiğnenmesi doğru olacaktır.
Asitli içecekler ve meşrubatlar, öğün sırasında tüketildiği takdirde bile dişlere zarar verebilir. Bu nedenle tedavi süresince uzak durulmalıdır. Çikolata ve şeker tüketimi minimumda tutulmalı, bu tip gıdalar sadece ana öğünlerde yenmelidir.
Braketlerime zarar vermeyi sürdürürsem ne olur?
Braketlerine sık sık zarar veriyorsan tedavi süren uzayacaktır. Ortodontik tedavi süreni mümkün olduğu kadar kısaltmak için daha yumuşak yiyecekler tüketerek braketlerinin kopmamasını sağlamalısın.
UNUTMAYIN:
- Sert, gevrek ya da yapışkan gıdalardan sakınmalısın.
- Öğün aralarında ve yatmadan önce şekerli yiyecek ve içecekler tüketmen tedavi seyrini olumsuz etkileyecektir.
- Gazlı ve asitli içeceklerden kaçınmalısın.
- Meyve sularını sadece ana öğünlerde içmelisin.
- Düzenli ortodontist kontrollerinin yanında diş hekimini de düzenli olarak ziyaret etmelisin.
- Braketlerinde eğilme ya da gevşeme olup olmadığını düzenli olarak kontrol ermelisin (aşırı kurcalamamalısın)
- Dişlerini günde en az üç defa 3’er dakika flor içeren bir diş macunu ile fırçalamalısın.
- Herhangi bir sorunla karşılaştığında hemen ortodontistine danışmalısın.