31

Koruyucu Ortodonti

- Ortodontik tedaviler genellikle çocuk ve gençlik yıllarında yapıldığı bilinmekle birlikte son yıllarda halkın bilgilenmesi ve teknolojinin ilerlemesi ile erişkin ve ileri yaşlarda ortodontik tedaviler çok başarılı uygulanmaktadır. Erişkin hastalarda yapılan ortodontik uygulamalarda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır: 

• Hastanın çene problemi olmamalı sadece dişlerinde problem olmalıdır. Çünkü biz çene anomalilerini hastada mevcut olan büyüme potansiyelini yönlendirerek tedavi edebiliyoruz. Tıpta 18 yaş ve üstü olarak belirlenmiş olan erişkin bir hastada büyüme tamamen durduğu için çenelerde mevcut olan problemler ancak ortognatk-cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. 

• Erişkin hastalarda mevcut olan dişsel problemleri tedavi etmek için diş destek dokularının (periodonsiyumun) sağlıklı olması gerekir. Çünkü ileri yaşlarda dişeti çekilmeleri buna bağlı olarak da alveol kemiğinde erimeler gözlenebilir. Böyle bir problemin varlığını tespit etmek için panoramik radyografi dediğimiz, tüm dişleri ve çene kemiklerini bir arada gösteren filmlerden faydalanılır. Eğer dişe komşu dokularda bir problem varsa bir periodontologtan (dişeti hastalıkları uzmanı) yardım istenebilir. 

• Erişkin hastalara uygulanan teller daha yumuşak ve kuvvetler daha hafiftir. Çünkü alveol kemikleri çocuklara nazaran daha sert ve esnekliği daha azdır. Bu durum tedavinin başarısını engellemez. Ortodontist belirlediği hedeflere bir çocuk hastada olduğu gibi başarı ile ulaşabilir, ancak tedavi süresi biraz daha uzun sürebilir. Erişkin hastaların ağız hijyeni konusunda daha dikkatli olduğu ve tedavi biran evvel bitsin diye doktorunun uyarılarını daha çok önemsediği de bir gerçektir. Bu durumda tedavi süresini kısaltan bir etkendir. Çünkü biz çocuk hastalarda ağız hijyeni ve lastik takma konusunda genellikle vakit kaybederiz.